LEO II. FÉLÉVI HÍRLEVÉL 2023

Kedves Tagtársak és Partnerek!

A 2023. év második fele is eseménydús, kihívásokban és sikerekben bővelkedő időszakot hozott a LEO számára. Idén lettünk 10 évesek, az idei 13 új belépő Taggal elértük az 55 fős taglétszámot. Tagvállalataink több tíz millió négyzetmétert kezelnek több ezer létesítményben, közvetett alkalmazottaik száma meghaladja a 50.000 főt, többen közülük rangos elismerésekben részesültek. Öt Munkacsoportot üzemeltetünk, rangos szakmai szervezetekkel kialakított együttműködéseink jól működnek. Saját termékeink száma egyre bővül: Jogszabálygyűjteményt és figyelést, LVHI indexeket, Benchmarking kutatást, Energetikai kiadványt és ESG ajánlást biztosítunk Tagjainknak.

Szakmai rendezvényeinkre  szakterületükön meghatározó előadókat hívunk, fontos konferenciák szakmai partnerei és előadói vagyunk, exkluzív épületlátogatásokat szervezünk. Az idei évben Tagjaink számára  az ESG, BIM, Innováció, Energetika és Robotika kiemelt fontosságú témákban szerveztünk szakmai reggeliket,  meglátogattuk a Nemzeti Atlétikai Stadiont és előadtunk a nemzetközi EUROFM konferencián.

A 2024. évben szintet lép a LEO

Az Elnökség főfeladatainak tekinti a Munkacsoportok támogatását, informatikai hátterének fejlesztését, szakértők bevonását, az oktatásba való bekapcsolódást, a nemzetközi kapcsolatok elmélyítését és a BIM, az ESG, szélesebb értelemben a Proptech  iparágunkban való térhódításának támogatását. Szövetségünk folytatja a Szeretem a szakmám & FM Image kampányokat és az együttműködést a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel. Fórumot biztosít a Tagvállalatok HR, Energetikai, FM és PR/Marketing szakembereinek tudásmegosztására.

LEO együttműködés a PortfOlio ConTech 2023 rendezvénnyel

A Portfolio konferenciák értékes sorát gazdagította a Construction Technology konferencia októberben a Marriott Hotelben. A konferencia hatalmas témakört ölelt fel: a technológiai újítások, a digitalizáció és robotizáció, a legmodernebb gyártási, termelési és kivitelezési folyamatok  építőiparra gyakorolt forradalmasító hatásait a tervezéstől a kivitelezésig. A rendezvényen  izgalmas panelbeszélgetést szerveztünk Mobiltelefon vagy csavarkulcs? – A PropTech kihívásai az üzemeltetésben – címmel Kuczogi László, a K-Ép Studió Ügyvezető Igazgatója, a LEO Tiszteletbeli Tagja moderálásában, Ruzsinszki Tibor, Benchmarking munkacsoport Tag, a NEO Property Services Zrt. FM Üzletág Igazgatója és Szij Csaba, LEO elnökségi Tag,  a B+N Referencia Zrt. Vezérigazgató-helyettesének részvételével.

Az év második felében is köszöntöttünk  új belépő Tagokat

Az MVM Services Zrt. képviseletében Kércsi Ilona Ingatlangazdálkodási és Üzemeltetési Osztályvezetőt és Tóth Zoltán Vagyon- és Flottagazdálkodási Igazgatót.

A BWT Hungária pártolói tagot, Vizkeleti Zsolt Műszaki Értékesítőt.

Tungsram Innovative Solutions  pártoló Tagot, Tuczai Péter Ügyfélkapcsolati Igazgatót.

A PreXrobot CEE-t, Bökönyi Zsolt CEO-t és Földes Péter CEO-t, a Propx Hungary-t, Móritz-Balog Éva és Móritz Tibor, Alapító Tulajdonosokat. 

A Griffsoft-ot, Pap Róbert Vezető Értékesítőt, a Vectigal Service-t, Kovács Ákos Ügyvezető Igazgatót.

 

A LEO 2023 évtől a Magyar Szabványügyi Testület tagja

Szövetségünk 2023. év második felétől a Magyar Szabványügyi Testület Tagja lett. A LEO által MSZT felé bejelentett képviselő, szakértő Mikó Zoltán Elnökségi Tagunk, a FUTURE FM Vezérigazgatója. Szakértőnk az MSZT …

Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata VII. Épületgépész Tervezői Konferencia

Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata évről évre egyre nagyobb szabású és látogatottságú épületgépész konferenciát szervezett szeptemberben. Szövetségünk szakmai kapcsolat ápol a szervezettel. A közel 600 fős esemény idei mottója “az energiafüggőség ellen”.

A konferencia fővédnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti államtitkára voltNagy Péter, a BPMK Alelnöke a korszerű és energiatakarékos üzemeltetésről tartott izgalmas előadást, megemlítve a LEO és Tagjainak ilyen irányú tevékenységét és szeptemberi innovációs reggelinken elhangzott Kalmár Zoltán előadását a Proptech, az AI lehetőségeiről az üzemeltetésben. Előadásában hangsúlyozta a LEO számára is kiemelten fontos témát, hogy a korszerű létesítményüzemeltetés által képviselt mérnöki szemlélet kiemelt szerepet kell kapjon a tervezésben, a teljes életciklust célszerű figyelembe venni a projektek során.

A konferencián  Pártoló Tagjaink: a GRUNDFOS és a WEISHAUPT  kiállítással képviseltették magukat.

PortfOlio Property Investment Forum 2023. szeptember 28. InterContinental Budapest

Szövetségünk elnökségének Tagjai tevékenyen vettek részt a Portfolio-val való folyamatos szakmai együttműködés jegyében az idei Portfolio Property Investment Forumon is.

 

Elnökünk Vágó László, a NEO Property Services Zrt. Vezérigazgatója, Elnökségi Tagunk Mikó Zoltán, a FUTURE FM Zrt. Vezérigazgatója és Szij Csaba, Elnökségi Tagunk, a B+N Referencia Zrt. Vezérigazgató-helyettese, pártoló Tagunk Jelinek Balázs, a Városliget Zrt Működési Vezérigazgató-helyettese  és az ingatlanpiac számos   véleményformáló szakembere tartalmas panelbeszélgetéseken vettek részt aktuális kérdésekről, a rizikó mértékéről, a fenntarthatóság szuperfegyvereiről: felújítások, újjáépítések fontosságáról, az FM & Energia kilátásairól, az AI, PropTech és a zöld célok kérdésköréről.  A nap folyamán Szij Csaba előadásban osztotta meg vállalati BIM tapasztalatait is.

Szeptemberi LEO Innovációs Reggeli

2023. szeptemberi reggelink az innováció témakörét járta körül. 

Kalmár Zoltán, a Proptech Zoom Alapítója és Jelinek Balázs a Városliget Zrt. Működési Vezérigazgató-helyettese tartottak előremutató és  inspiratív előadásokat. Kalmár Zoltán előadása  az innováció természetéről, a digitalizáció térnyeréséről, illetve  a legújabb technológiákról és az ingatlanpiac kapcsolatáról, a mesterséges intelligencia különböző aspektusairól szólt.

Jelinek Balázs és Kulich Gábor a parkfenntartás innovatív szerződéses struktúráját, illetve ennek kapcsán levetővé váló technológiai megoldásokat, az online foglalási rendszert, a parkolóüzemeltetést és a Liget+ közösségi kedvezményeket mutatták be.

LEO Benchmarking kutatásunk módszertanának és 10 éves evolúciójának bemutatása az EUROFM konferencián

Alelnökünk Décsi Gábor, a Benchmarking Munkacsoport Vezetője, a DOME Group Vezérigazgatója  előadást tartott novemberben a nemzetközi EUROFM konferencián   Isztambulban 30 ország FM szakembereinek és vállalatvezetőinek a 10 éves LEO és a 10 éves LEO benchmarking kutatás eredményeiről és módszertanáról.

Az előadás itt tekinthető meg:

EUROFM-Survey_results_from_Hungary_DECSI_09112023  

 Környezetbarát gondolkodás, szemlélet, technológiák, minősítés – TENNANT támogatásával

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ)  13. alkalommal rendezett éves szakmai konferenciát. Novemberben a tisztítás-technológiai iparág aktualitásai mellett bemutatták az újdonságokat és a jövő irányait is. Idén  a Környezetbarát gondolkodás, új típusú szemlélet, innovatív technológiák és minősítés voltak a fókuszban.

MOL Campus-ba vittük Szeretem a szakmám pályázatunk II. helyezett csapatának osztályát

Szeretem a szakmám iskolai pályázatunkat hosszú-távú, hatékony eszköznek tartjuk az állandó kihívást jelentő munkaerőpiaci helyzetre, a megfelelő fiatalok megtalálására. Célunk, hogy rendszeres információt juttassunk el a szaktanárok és a 140 szakképző intézményben tanuló diák számára a létesítménygazdálkodási szakmáról és az abban rejlő lehetőségekről. A kettő-öt fős diákcsapatoktól azt várja a pályázat, hogy pályaművükben digitális képsorozat, gif, videó vagy mém formájában megmutassák, miért fontos számukra szakmájuk és hogyan illik a létesítménygazdálkodás iparágába.

A kapcsolódó FM Image kampánnyal kiegészítve megmutatjuk, hogy a létesítményüzemeltetésben interdiszciplináris és szakmaközi tudásra van szükség: egyszerre kell gyorsan felismerni a létesítményekben jelentkező problémákat és minél kevesebb energia felhasználásával, modern technológiák segítségével orvosolni azokat. A pályázatokat a Tagság  zsűrizte és választotta ki az I., II. és III. helyezett pályaműveket.

Az I. helyezett csapat iskolája műhelykorszerűsítésre fordítható, 350.000 Ft értékű nyereményt, a III. helyezettek Panasonic B100-as fülhallgatókat kaptak.

A II. helyezett, a zalaegerszegi ZSZC Széchenyi István Technikum KLZ építők csapatának nyereménye egy vezetett kirándulás volt a MOL Campus-ba. A fiatalok Péter Diána szaktanár vezetésével elhozhatták magukkal osztálytársaikat is. A túra közös ebéddel és kvízzel zárult. A delegációt Istiván Rita Főtitkár kísérte.

Tagjaink rangos díjakat kaptak idén is

Az iroda.hu által tizennegyedszer meghirdetett REAL ESTATE AWARDS Év FM Cége díjat a DOME Facility and Services Group kapta.

A Portfolio Csoport nyolc alkalommal megjelentetett Ingatlan  TOP 50 listáján Elnökünk, Vágó László, a NEO Property Services Zrt. Vezérigazgatója nyolcadik alkalommal szerepel.

 

Mikó ZoltánElnökségi Tagunk, a FUTURE FM Zrt. Vezérigazgatója szintén fenn van a TOP 50 listán.

Kis-Szölgyémi Ferenc Tagunk, a B+N Referencia Zrt. Vezérigazgatója szintén a legfontosabb ingatlanpiaci szereplők között van.

Portfolio Property Awards 2023

A Portfolio Csoport által második alkalommal önálló eseményként megrendezett Property Awards díjátadó idén decemberben volt.

Idén a FUTURE FM Zrt. kapta a megtisztelő Az Év FM Cége díjat. Takács Katalin, HR Munkacsoportunk Vezetője, FUTURE FM Zrt. Vezérigazgató-helyettes és Mikó Zoltán Elnökségi Tagunk, az ESG Munkacsoport Vezetője, FUTURE FM Zrt. Vezérigazgató vették át a díjat.

CPI Facility Management nyerte el a negyedik alkalommal odaítélt CRE Awards Facility Management Firm díjat.

Jubileumi Nyílt Nappal ünnepelte 10 éves fennállását a LEO

LEO Jubileumi Nyílt Nap Tagok& Partnerek, MÜPA

Szövetségünk 10 éves jubileuma alkalmából Nyílt Napot szervezett Tagvállalati Vezetői és Munkatársai, a Sajtó Képviselői, együttműködő szakmai Szervezetei és Partnerei részére, ahová meghívta idei Szeretem a szakmám iskolai kampányának nyertes csapatait is. Áttekintést adtunk a megalakulás óta eltelt 10 évről és körvonalaztuk a jövőt.

Megtöltöttük az előadótermet. Az eseményt házigazdánk Kovács Attila, a MÜPA Üzemeltető Ügyvezető Igazgatója és Elnökünk, Vágó László nyitotta meg.

Tiszteletbeli Alapító Tagunk, Bart J. Balázs, a BFVK Zrt. Vezérigazgatója emlékezetes nyitó előadásában  beszélt az FM iparág társadalomban elfoglalt szerepéről és az utópisztikus változásokról, amiknek a közvetlen küszöbén állunk.

LEO 10 éves című kisfilmünk és R. Nagy András, a Próbakő Kommunikáció Ügyvezető Igazgatójának hét évet átfogó kampányértékelése után részt vettünk a Szeretem a szakmám pályázat idei hivatalos Díjátadóján.

 

Köszöntöttük elsők között csatlakozott pártolói Tagvállalatainkat és a 2023-as év Kiválósági Díjazottját. LEO oklevelet vehetett át Zsofcsin Jenő Ügyvezető Igazgató, Discover TeamIlia Adamov Spec-in Engineer és Egri Dániel Spec-in Engineer és tréner, LG Electronics Magyar Kft.

LEO Kiválósági Díjat idén az Elnökség és a Munkacsoport Vezetők Schmidt Józsefnek, a LEO volt Elnökének, Tiszteletbeli Elnökünknek adományozták. Schmidt József, a FUTURE FM Zrt. Vezérigazgató-helyettese megalakulásunk óta, 10 éven át vezette, fejlesztette a szervezetet és támogatja a mai napig.

Sorsoltunk tombolanyereményeket

Power Charge International Zrt. és a Griffsoft által felajánlott nyeremények a Nyílt Napon találtak gazdára. Power Charge által felajánlott SMARTZILLA TUYA mérőórát, okos termosztátot és wifi okos kapcsolót, a Griffsoft felajánlásából három darab Smart Brick LITE létesítménygazdálkodási rendszerhasználatot sorsoltunk ki.

Pártoló Tagjaink kiállítással várták a Tagságot

Az LG Electronics a világ egyik legjelentősebb elektronikai gyártója és technológiai megújítója, a szórakoztatóelektronikától a háztartási termékeken át az üzleti és légkondícionáló megoldásokig. A márka megbízható és innovatív fűtő- és hűtőrendszerei energiatakarékos, környezettudatos megoldást kínálnak fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállítására egyaránt.

A BWT komplex vízkezelési megoldásokat kínál a különböző iparágak és a HORECA szegmens változatos igényeinek kielégítésére. Kínálatuk magában foglalja a vízkezelés számos területét lefedő integrált rendszereket, beleértve a szűrést, fertőtlenítést, lágyítást és testreszabott, akár távfelügyeleti rendszerekhez kapcsolódó megoldásokat. A BWT az innovációra és a technológiai vezető szerepére összpontosít, hogy a víztechnológiai iparágban élen járjon.

Power Charge International Zrt. innovatív és környezetbarát eszközöket forgalmaz, telepít és üzemeltet országszerte. Fókuszuk az elektromos energia hatékony, környezettudatos előállítására, felhasználására és tárolására összpontosul. Testreszabott megoldásokat kínálnak lakossági, üzleti és ipari felhasználóknak napelemes rendszerekre, elektromos energiatároló rendszerekre, valamint elektromos autótöltőkre.

WINKELMANN csoport 125 éves múlttal rendelkező máig családi vállalkozás, a negyedik generáció működteti. Egyik meghatározó üzletága a Winkelmann Building and Industries két jól ismert terméke a Refex és a Sinus Venteillera a magyar piacon is közkedvelt. Az újonnan alakult magyar értékesítési iroda rendszermegoldásokkal, helyszíni szaktanácsadással és szolgáltatás bővítéssel kíván a hazai épületgépészeti piac meghatározó szereplőjévé válni.

Megjelent az LVHI Q4

LEO Benchmarking Munkacsoport idén is elkészítette negyedéves jelentéseit. Utolsó negyedévi indexe optimista eredményt hozott, mind létszám, bevétel- és eszközök tekintetében növekedést jósol, nagyrészt az iparág szezonalitásának köszönhetően. A felmérés ugyanakkor számol az építőipari megrendelésállomány visszaesésének potenciális tovább gyűrűző hatásaival is az FM szektorra. Kutatásunk olyan egyéb változásokra is felhívja a döntéshozók figyelmét, mint a közel-keleti háború energia-, anyag- és alkatrészellátásra vonatkozó kockázatai, a munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásai, az ESG szabályok bevezetésével, a tanúsítási elvárások kötelezővé tételével járó adminisztratív terhek és üzleti lehetőségek.

A felmérés itt található: LEO LVHI 2023 Q4

 

Munkacsoportjaink panelbeszélgetéseket szerveztek a Tagság tájékoztatására

Terveiről és elért eredményeiről beszélt Décsi Gábor és a Benchmarking, Szij Csaba és a Proptech, Takács Katalin és a HR, Oláh Péter és az Energetikai Munkacsoport, továbbá Pálfalvi Zsuzsa és Mikó Zoltán az újra induló Üzemeltetési Folyamatokat Támogató Munkacsoport, új nevén az ESG Munkacsoport Vezetői.

 

A Benchmarking Munkacsoport paneljét Décsi Gábor, Alelnök, DOME Group Vezérigazgató moderálta,  a beszélgetésének résztvevői Berberovics-Sóvári Viktória, ARCHI FM FM szakértő, Kuczogi László Tiszteletbeli Tag, K-ÉP Stúdió Alapító Ügyvezető, és Ruzsinszki Tibor, Benchmarking munkacsoport Tag, NEO Property Services Zrt. FM Igazgatóság Üzletág Igazgató voltak.

 

A Proptech kerekasztal beszélgetőtársai Kalmár Zoltán, Proptech Zoom és Proptech Hungary Alapító, Kuczogi László Tiszteletbeli Tag, K-ÉP Stúdió Alapító Ügyvezető és Giller Tamás, NEO Property Services Zrt.  Gazdasági Vezérigazgató-helyettes voltak, a moderátor Szij Csaba Vezető, B+N Referencia Zrt. Vezérigazgató-helyettes  volt.

A HR pódiumbeszélgetést Takács Katalin, FUTURE FM Zrt. Vezérigazgató-helyettes moderálta, Tagjai voltak Bartusné Dr. Ördög Mária, NEO Property Services Zrt. Humán Erőforrás Menedzsment Igazgató, Nagy László, B+N Referencia Zrt. HR Igazgató és Nedbalek Csaba, Eviron Systems Ügyvezető Igazgató.

Az Energetikai panelt Oláh Péter, EQUANS Hungary Üzletfejlesztési Vezető  moderálta, Tagjai  Versits Tamás, Weishaupt  Hőtechnikai Kft. Fűtési Rendszerek Üzletág Üzletág Igazgató, Győri Gyula, CPI FM Ügyvezető Igazgató és Oláh Zoltán József  OTP Bank Nyrt. Elnök-vezérigazgatói Kabinet Épületüzemeltetési Osztályvezető voltak.

Közgyűlést tartott a LEO Tagsága 2023. december 06-án a Millennium Házában

Szövetségünk december 6-án közgyűlésre hívta a tisztelt Tagságot, melyet Vágó László, Szövetségünk Elnöke vezetett. Határozatképes közgyűlésünk jó hangulatban és teljes egyetértésben zajlott az előzetesen megküldött napirendi pontok és szavazatra bocsátott témák kivétel nélkül, egyhangúlag elfogadásra kerültek. Istiván Rita Főtitkár és Schönhauer Andrea a Felügyelő Bizottság Elnöke ismertették a 2023. évi tevékenységet, megrendezett saját és társult eseményeket, Szeretem  a szakmám és FM image kampányokat, valamint az előzetes 2023. évi beszámolót, a 2024. évi Költségvetést és tagdíjkorrekciót.

 

 

A LEO elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy szintet lépjen: bekapcsolódjon az oktatásba, bevonjon szakértőket, erősítse nemzetközi szakmai kapcsolatait, továbbfejlessze a Munkacsoportok adatkezelési gyakorlataihoz szükséges informatikai hátteret. A sikeres LVHI indexek, Benchmarking kutatások és HR kérdőív mellett a fiatalabb Munkacsoportok is színre léptek. Az ÜFT ( Üzemeltetési Folyamatokat Támogató), új nevén ESG Munkacsoport főként  az ESG-vel, a Proptech Munkacsoport a BIM-mel, az Energetika Munkacsoport többek között a BMS + energiamonitoring rendszerek big data rendszerekhez való kapcsolódásával foglalkozik majd a 2024 évben.

Megköszönve az éves együttműködést, minden kedves Tagtársunknak, együttműködő Partnerünknek békés, boldog Ünnepeket és sikeres 2024. évet kíván a LEO Elnöksége és Főtitkára!