2023. október 24-ei HR Miunkacsoport ülés összefoglalója

Takács Katalin Munkacsoport Vezető és a a csoport jelenlévő Tagjai a munkaerőpiaci helyzetről beszélgettek, különös tekintettel a kékgalléros állomány toborzása és megtartása kapcsán érzékelt nehézségekről. Összességében elmondható, hogy a munkaerőpiaci szorítást mindannyian érezzük, egyrészt a toborzási nehézségekben, ami mostanára sokkal inkább jelent minőségi, mint mennyiségi problémát. Hiszen még jelentkező csak-csak akad, főleg bizonyos régiókban, viszont a munkához való hozzáállás tekintetében komoly nehézségeket tapasztalunk. Többen jelezték, hogy sokszor irreálisak az elvárások.

Az infláció követés szintén mindenkinél megjelenik a jövedelmek tervezésében, jóllehet még a minimálbér emelésről nincsenek pontos hírek, de a várakozások 15% körül mozognak. Beszéltek az egyéb juttatások lehetőségéről is, itt a többségnél az a gyakorlat hogy a fehér galléros állománynál alkalmazzuk inkább. Alapvető meglátás többek részéről, hogy az egyedi megoldások, a szociális helyzet figyelembe vétele, a rugalmasság és személyes törődés leginkább azok az értékek, amelyek a megtartásban fontos szerepet játszanak.

A HR kérdőív kapcsán arra jutottak a találkozó résztvevői, hogy szerencsés lenne olyan külsős kézbe adni az adatgyűjtést és adatkezelést, aki érdemben követni, támogatni és kontrollálni tudja az adatok begyűjtését. Schönhauer Andrea a Munkacsoport Mentora és Istiván Rita főtitkár továbbítják a kezdeményezést az Elnökség felé. Beszéltek az előző évek tanulságairól az adatgyűjtés terén, az etikai kérdésekről, illetve arról is, hogy valójában mit is várunk ettől a felméréstől. Arra jutottak, hogy ezek az adatok továbbra is  jó támpontként működnek a Tagvállalatok döntéshozói számára az iparágban alkalmazott egy-egy pozíció kapcsán, főleg azért, mert a nagy, általános piaci bérfelmérések jellemzően nem térnek ki a facility management területén működő pozíciókra.

A másik fontos téma, amiről szó esett a hamarosan megrendezésre kerülő Jubileumi Nyílt Nap és a HR Munkacsoport „mini fellépése”:

 

időpont:                        2023. november 24. péntek     9.00 – 15.30

helyszín:                      MÜPA

 

A HR Munkacsoport bemutatkozó ideje a programban:  11:0-11:35 között, ami egy 5 perces kis beharangozóból áll, amit Takács Katalin mond, majd egy 20 perces panelbeszélgetés következik.

A téma a panelbeszélgetésben a munkaerőpiaci helyzet lesz, ennek részleteiről még a panel résztvevőkkel Takács Katalin egyeztet.