A Magyar Közlöny vagyonvédelmi rezsióradíját összehasonlítottuk a LEO hamarosan piacra kerülő Benchmarking IV. számaival

A 2022-es évre vonatkozó vagyonvédelmi rezsióradíj megjelent a MAGYAR KÖZLÖNYBEN, mely elérhető  az alábbi linken:

https://szakmaikamara.hu/minimalis-vagyonvedelmi-szolgaltatasi-rezsioradij-2022/?fbclid=IwAR0FFGTApgLnsgWb1bePmrhX_m5BOK4Wh4dBJQtNbmAECSykwMQ3BVD9Rfo

 

Szövetségünk Benchmarking Munkacsoportja elemezte a megjelentetett  2938 Ft/óra/fő +Áfa díjat, megvizsgálta, hogyan viszonyul ez a számérték a folyamatban lévő Benchmarking IV. kutatás számadataihoz.

Décsi Gábor a Munkacsoport Vezetője és Ruzsinszki Tibor, Tarcsay Judit, Demeter Attila, Kuczogi László és Dobai Enikő  Munkacsoport Tagok tájékoztatása szerint a könyvben ennél magasabb  adatot fogunk találni.

„A könyvben 2020-ra az átalagos vagyonvédelmi díj 1882Ft/fő/óra, ha ezt a standard kötelező bérminimummal felszorzzuk 2022-re, akkor az alábbi jön ki:

1882*1,04*1,194=2340Ft/fő/óra. A valós bérinfláció ennél valamivel magasabb volt, így kb. 2400Ft-tal lehet számolni. Ez kb. bő 20% eltérés, ami nem megmagyarázhatatlan.

A Közlönyben lévő szám és a LEO kutatási szám közötti eltérés abból eredhet, hogy a 2938Ft a közbeszerzéseknél mérvadó, a versenypiacon nem.

Magyarázat lehet:

  1. Az állam lehet, hogy ennyivel kevésbé hatékony vásárló.
  2. A 2938Ft-ban vannak olyan költségtételek, amit nem kell minden esetben figyelembe venni, és a versenypiacon nem is veszik figyelembe.

A rövid elemzés eredménye a Munkacsoport meglátása szerint abból a szempontból kellemes meglepetés, hogy az ágazat ezek szerint jelentősen tisztult, és átlagosan már közelít a teljes kifehéredéshez.

Persze a márciusban megjelenő vadonatúj LEO könyvben lévő átlag mellett látni fogjuk a szórást is, ami azt mutatja, hogy sok esetben még sajnos nagyon alacsony ez a díj…”