HFMC – a létesítménygazdálkodás konferenciája a HFMS és a LEO közös eseménye

2021. október 28-án hibrid módon, offline és online formában egyaránt, komoly szakmai érdeklődés mellett a Benczúr utcai Benczúr hotelben megrendezésre került az idei év FM szakmai konferenciája. Schmidt József LEO Elnök és Czerny József HFMS Elnök köszöntőjével hivatalosan megnyílt az esemény.

A nap indításaként két nemzetközi előadót hívtunk meg az éteren keresztül: Prof. Dr. Alexander Redlein
egyetemi tanárt, az IFMA Ausztria volt Elnökét és Lara Peamen-t, az IFMA ( Nemzetközi Létesítménygazdálkodási Szövetség-International Facility Management Association ) Ügyvezető igazgatóját, az EMEA régió stratégiájának felelős Igazgatóját ( Európa, Közép Kelet, Afrika régiója). Mindketten az új kihívások, a pandémia által támasztott új feltételek, a fenntarthatósági szempontok, az egyre nagyobb jelentőséggel bíró ESG célok megvalósításának lehetőségei és a fenntartható, megújuló épületek létrehozásának fontossága témakörökről, azok megvalósításának módjairól és az FM megkerülhetetlen kulcsszerepéről beszéltek.

Zarka Dénes, BME MTI Igazgatója már megszokott magas színvonalú, interaktív előadásában a közönséget vonta be a ” játékba”, biztosítva ezzel az érdeklődés és a figyelem maximális mértékét a hallgatóságban. Előadásában a képzési rendszerek moduljainak elvégzésének digitális visszakereshetősége, ellenőrizhetősége volt a fókuszban.

Az APFM Systems Kft. képviseletében dr. Hegedűs Viktor tartott izgalmas és szakmailag tanulságos prezentációt FM-minőségbiztosítási szoftverükről.
Kozma Péter személyes hangú előadása rendhagyó módon dolgozta fel egy létesítménygazda szakmai tapasztalatait a világban, mutatott rá a különbözőségekre és analógiákra a különböző nagyvállalati rendszerek FM gyakorlataiban.

Előadását követte az Asseco Central Europe Magyarország Kft. munkatársának, Soltész Viviennek a prezentációja a legújabb FM trendek alakulásáról nemzetközi ügyféligények segítségével.
Dr. Topár József egyetemi docens a folyamatmenedzsment szerepét járta körül tudományos megközelítésben a létesítménygazdálkodási szervezetek működésének fejlesztése céljából.

Majd egy szakmai előadás következett Pokorni Flóra, a Cleartex képviseletében betekintést nyújtott a bejárati szőnyegekben rejlő higiéniai és költségmegtakarítási potenciálba.
Ritz Tibor nemzetközileg is elismert takarítási szakértő a takarítás jövőjéről, lehetőségeiről és rendszerszemléletű megközelelítéséről tartott értékes előadást, “Tevékenység vagy eredmény: mi legyen a takarítás jövője?” címmel.

Következő előadásunk ismét tudományos megközelítésű volt. Az almérési szabályozás első másfél évének tapasztalatairól mesélt a résztvevőknek Rátkay Gábor, Argenting kft. színeiben.
Dr. Ketskeméty László egyetemi oktatótól a matematikai statisztikai módszerek alkalmazásáról tudhattunk meg többet a létesítménygazdálkodási szolgáltatások teljesítményének mérésére vonatkoztatva.
Megtudtuk, hogy célszerű folyamatosan mérni a szolgáltatások minőségét, a felhasználók elégedettségi szintjét, hogy a szolgáltatás időbeni lefolyását érzékelni, érzékeltetni lehessen. Az előadás esettanulmányokon keresztül szemléltette a statisztikai módszerek alkalmazásának lehetőségeit.

Zarka Dénes interaktív percei felüdülést és kis “ismétlést” hoztak, a hallgatóság weben keresztül mutathatta be, mire emlékszik az elhangzott előadásokból.

Vugrinecz Jenő Tagunk, a DOME FSG Minőségbiztosítási Vezetője a minőségirányítási szemlélet és gyakorlat előnyeiről beszélt az FM szektorban.

Pintér Zoltán a TabLog képviseletében bemutatta a Smart Office rendszerük működését a gyakorlatban.
A konferenciát egy Pódiumbeszélgetés színesítette a szolgáltatások minőségbiztosításáról és arról hogy jelenleg mik az iparág legnagyobb kihívásai?

A HFMS Study Award díjátadó ünnepségén a díjazottak közül két nyertes pályaművet, diplomát ismerhettünk meg.
Stratégiai kategóriában Fehér Gabriella kapott díjat “Irodabérleti szerződések elemzése az MSZ EN ISO 41012 szabvány tükrében” című művével, továbbá Hajdú Attila László ” A Létesítménygazdálkodási stratégia kialakítása alap és középfokú nemzetközi oktatási intézményben” tárgyú munkájával nyerte el a zsűri elismerését.

Ismét gazdagabbak lettünk jó néhány tudományosan alátámasztott és a gyakorlatban is bebizonyosodott ténnyel és hasznos információval.

Találkozzunk egy év múlva megint a konferencián, hogy mindig képben lehessünk az iparágunkat érintő égető kérdéseke adható sikeres válaszok terén !