Interjú új pártoló tagunk, az ERANDÓ Fejlesztési Igazgatójával, Belényi Györggyel

Belényi Györgyöt, új pártoló tagunk, az Erandó Vállalatfejlesztési igazgatóját kérdeztük a tavalyi év tanulságairól és az idei várakozásokról :

„A 2020. év nagyon furcsa, nagyon szokatlan volt és nagyon váratlanul érte a társadalmat éppen úgy, mint a gazdaságot és a piaci szereplőket. Magyarországon utoljára 1956-ban volt érvényben az évvégi ünnepkör idején kijárási korlátozás és ugyan úgy ebben az évben oldották ezt fel csupán egy napra, december 24-ére. Amíg a tavalyi év leginkább arról szólt, hogy a kormányok, egészségügyi rendszerek és a gazdasági szereplők kezelni igyekeztek a pandémia okozta nehézségeket és mindenki törekedett ellenőrzés alatt tartani a folyamatait, talpon maradni, a 2021-es évre mindenki a konszolidáció, a megújulás, az újraindulás éveként tekint. Nem kivétel ezen várakozás alól a gyengeáramú rendszerekben érdekelt szakág, így Társaságunk sem.

Ambivalens tendenciák voltak megfigyelhetők a tavalyi évben, mert a COVID-19 járvány 1. hulláma alatt még kisebb mértékű élénkülés is látható volt a projektek tekintetében, mindenki igyekezett „kihasználni” a kényszerű üzemszünetet, a csökkentett üzemmódot a fejlesztések, átalakítások végrehajtására. Később, a 2. hullám során azonban, látva a bizonytalanságot és a gazdaságilag tervezhetetlen üzletvitelt, egyfajta „dermedtséget” lehetett tapasztalni a megbízások, projektek terén. A gazdasági entitások az operatív működési költségeket jelentősen csökkentették, az el nem indult projekteket halasztották, míg a futókat sok esetben felfüggesztették vagy a műszaki/szakmai tartalom csökkentésével igyekeztek kisebb költségen, minél hamarabb lezárni. Most, év elején úgy látjuk, hogy a gazdaság megnyugvását és a projektek, fejlesztések óvatos újraindítását a lakosság átoltottságának egyre növekvő mértéke és a gazdasági környezet stabilizálódása fogja indukálni. Ez – véleményünk szerint – talán a 2. negyedév elején-közepén kezd majd el érződni. Addig is a legjobb, amint tehetünk az, ha tartjuk a kapcsolatot egymással, racionalizáljuk a működésünket, újragomboljuk a foglalkoztatási rend kabátját és kitartóan képviseljük értékeinket, hogy akkor is egymás neve jusson eszünkbe, amikor újra előkerülnek az indítandó projektek, feladatok tervei, kiírásai.”