Kínai Környezettudatos Építés Egyesületének A China GBC elemzése a 2019 decemberben kitört COVID-19 kapcsán

A Kínai Környezettudatos Építés Egyesületének elemzéséről számol be a magyaroroszági HUGBC honlapja.
“Mivel a járvány visszaszorítása érdekében a lakosok tevékenységi területei korlátozódnak és otthon kell maradniuk, az épületek jelentős szerepet játszanak a COVID-19 vírus elterjedésének megelőzésében és ellenőrzésében. A közösségi és épület alapú intézkedések a járvány elleni küzdelem egyik legfontosabb módszereivé váltak, melyek magukban foglalják az önkéntes izolációt, a közösségkezelést, a liftek fertőtlenítését, a környezet tisztítását, az ablaknyitást a természetes szellőztetéshez stb.

Kínában a minősített zöld épület mérföldkő az épületgépészeti technológiai fejlesztési folyamatban. Az ország legújabb zöld épület értékelési szabványát (Assessment Standard for Green Building – a továbbiakban ASGB) 2019 márciusában adták ki. Az ASGB emberközpontú, teljesítményalapú és minőségjavító sztenderdeket diktál, miközben a zöld fejlesztés koncepciójának megvalósítását és a zöld épületek elterjedését tűzi ki célul. Beépíti az új technológiákat és új koncepciókat az építési technológiák fejlesztésébe, és figyelembe veszi a biztonságot, a tartósságot, az egészséget, az élhetőséget és az akadálymentességet minden korosztály számára.

A zöld épületekre vonatkozó, az ASGB tanúsításban leírt kritériumok elősegítik a COVID-19 megelőzését és ellenőrzését. A zöld épületek pozitív hatásai öt területre oszthatók:

A járványmegelőzés és -elhárítás alapvető funkcióinak biztosítása

A lakók számára magában foglalja a természetes szellőztetést, a beltéri fertőtlenítést, a takarítást és a gyülekezés elkerülését; az épületüzemeltetők szempontjából a hulladékgazdálkodást, az információk nyilvánosságra hozatalát, az információkezelést, a levegő- és vízminőség ellenőrzését, az épületgépészeti berendezések stabil működését és a járványra való reagálás képességét.

Kényelem és eszközök biztosítása a járványok megelőzésére és leküzdésére

A követelmények között szerepel az épületek lakói és a munkavállalói számára a gyors hozzáférés az orvosi berendezésekhez és létesítményekhez; a hatékony személyi és jármű-irányítás; a feltételek biztosítása az emberek figyelmeztetésére; a helyiségek funkciójának megváltoztatása, ha szükséges (orvosi helyiségek, átmeneti lakótermek, izolációs és megfigyelő helyiségek, tárolóhelyiségek stb.)

A fertőzés kockázatának csökkentése és mások megfertőzésének megelőzése

Magának az épületnek is a lehető legnagyobb mértékben „izolálnia” kell a vírust a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Az ASGB követelményei e tekintetben tartalmazzák a levegő és a szennyező anyagok keveredésének ellenőrzését; a konyhák és a fürdőszobák levegőelszívásának szabályozását; hatékony víztömítések alkalmazását, hogy csökkentsék a vírus átjutásának a kockázatát a víz- és szennyvízcsöveken keresztül; a beltéri részecskék koncentrációjának szabályozását; a tájolás és elrendezés optimalizálását a természetes szellőzés érdekében; a légkondicionáló rendszer vezérlését zónák szerint; a szélirány figyelembevételét a vírusok és káros gázok eloszlatására.

A lakók egészségének védelme

Az ASGB szabályozza a vízminőséget, a levegőminőséget, az antibakteriális funkciókat szolgáló építőanyagokat az épülethasználók egészségének előmozdítása érdekében, hogy csökkentse a betegség kialakulásának kockázatát és fokozza a vírusokkal szembeni ellenállást. A követelmények e téren: a beltéri levegőszennyező anyagok pl. ammónia, formaldehid, benzol, más illékony szerves vegyületek, radon, ólom koncentrációját ellenőrizni kell; nedvességkondenzáció nem léphet fel a belső felületen a patogén baktériumok pl. a penész szaporodásának elkerülése érdekében; az épületben tilos a dohányzás; biztosítani kell a vízbiztonságot; sport- és fitneszhelyek kialakítása szükséges a fizikai mozgás elősegítésére; antibakteriális funkcióval rendelkező zöld építőanyag használata.

A munkahelyek és az életkörülmények stabilizálása a járványok megelőzése és leküzdése érdekében

A járvány ideje alatt a stabil munka- és életkörnyezet fenntartása elengedhetetlen a megelőzéshez és az ellenőrzéshez. Ebben segít az épülethasználók egészségének megóvása a vízminőségtől; kényelmes szolgáltató létesítmények (szupermarketek, zöldségpiacok, kórházak és egyéb közszolgálati létesítmények) biztosítása.

Kínában az építési technológiák fejlődésével az épületek egészségre gyakorolt hatása is előtérbe került. 2016-ban adták ki az egészséges épület értékelési szabványát (T / ASC02-2016), amely kifejezetten az épület egészségügyi teljesítményére összpontosít.

A COVID-19 következményeként nagyobb figyelmet kell fordítani az épületek egészségügyi teljesítményére, hogy a jövőben jobban hozzájárulhassunk a súlyos közegészségügyi vészhelyzetekre történő reagáláshoz.