Rap videó lett a LEO Szakiskolai pályázatának első helyezettje

„Gyere, csatlakozz, mert a jövő most épül!”

Rap videó lett a LEO Szakiskolai pályázatának első helyezettje

Budapest, 2016. december 2. – A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) szakgimnáziumok és szakközépiskolák számára hirdetett nagyköveti programot és országos pályázatot, amely során a diákok megmutatták miért szeretik a szakmájukat. Az employer branding programban országszerte 10 település szakiskolái vettek részt, akik közül három pályázót díjazott a zsűri a LEO évzáró reggelijén, a budapesti Gundel étteremben.

A LEO Nagyköveti program és Szakiskolai pályázat egyedülálló, országos kezdeményezés, amelyben a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési szakma vezető képviselői fogtak össze. Célja, hogy a szakgimnáziumok és szakközépiskolák diákjai már a tanulmányaik ideje alatt megismerkedjenek az épületüzemeltetési iparággal, a benne rejlő szakmai életpályamodellel és karrierlehetőségekkel.

A létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési iparág termeli Magyarország GDP-jének 6%-át, ami által az egyik legjelentősebb iparágnak minősül. Ezen a területen dolgozik az ország teljes lakosságának 10%-a, azaz több mint 982.000 fő, és rajtuk kívül még legalább 100.000 embert tudnának a cégek azonnali kezdéssel alkalmazni. A LEO szövetség 18 tagvállalata által kezelt ingatlanok összterülete meghaladja a 15 millió négyzetmétert.

A Nagyköveti program részeként a professzionális üzemeltető cégek képviselői tartottak rendhagyó tanórát 10 település szakiskolájában a létesítménygazdálkodásról, a lehetséges pályaútról és az iskola elvégzése utáni fejlődési lehetőségekről. A programhoz tartozó Szakiskolai pályázat keretében a jelentkezők „Miért szeretem a szakmám?” címmel saját digitális munkáikkal (videók, prezentációk) mondták el miért választották az adott szakmát. A beérkezett pályamunkákat a szervezet elnökségi tagjaiból álló szakmai zsűri, és az iskolákba személyesen is ellátogató nagykövetek értékelték.

„Nem volt könnyű dolgunk a döntéshozatalkor” – mondta Schmidt József, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetségének elnöke. „Az iskolalátogatások során közel 240 diákot értek el nagyköveteink, így bepillantást nyerhettünk mi is a szakiskolák működésébe. Jó volt megtapasztalni, hogy a fiatalok milyen motiváltak a szakmájukat és a jövőjüket illetően, amit az igazán igényes, inspiráló és kreatív pályamunkák is bizonyítanak.”

Az első helyezett, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lett, akik egy rap videót készítettek, amellyel a csapat műhelykorszerűsítést nyert az iskolájának 350.000 Ft értékben. Az általuk képviselt korosztály közkedvelt stílusában születetett szerzeményt a ünnepség résztvevői is meghallgathatták.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egy videót készített „Miért szeretem a szakmám?” címmel, amelyben a csapat tagjai egyenként elmesélik miért választották az adott mesterséget, és be is mutatják tudásukat. A kecskeméti csapat díja egy exkluzív tanulmányi kirándulás az egész osztály részére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetési területére.

A harmadik helyezést a Karcagi Szakképzési Centrum Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kapta „SZAK-Ma Szeretlek!” című perezentációjáért, amellyel egy exkluzív szakmai bejárást nyertek az egész osztály számára az ACG Glass Europe üzembe, Tatabányára. A karcagi csapat nem csupán prezentációja humorosságával emelkedett ki, de azzal is, hogy köztük volt a szakmai pályázat egyetlen hölgy résztvevője.

A LEO 2016. december 1-én tartotta a hivatalos eredményhirdetést és díjátadót évzáró szakmai reggelijén, a budapesti Gundel étteremben. Az eseményen a díjazottak és felkészítő tanáraik személyesen vehették át az okleveleket a Szövetség elnökségétől és a LEO szakiskolai programban résztvevő nagykövetektől.

dsc_5441

Fotók: Horváth Zalán