Interjú Demeter Attilával, a LEO 2020. évi Kiválósági Díjazottjával, a Benchmarking munkacsoport Tagjával, a Future FM Üzletfejlesztési Igazgatójával

Demeter Attila a LEO 2020. évi Kiválósági Díjazottjával beszélgettem üzletről, önkéntes munkáról, nehézségekről és megoldásokról.

– Hogyan zártad a tavalyi üzleti éved? Gazdaságilag és emberileg milyen tapasztalatokkal gazdagodtál általa?
A 2020 és a 2021-es év a koronavírus-járvány okozta válság miatt minden vállalatot és vállalatvezetőt új helyzet elé állított. A kialakult helyzetre, tilalmakra, hirtelen új életvitelre senki sem volt felkészülve és senkinek sem voltak rutinjai. Talán az ismeretlennel való küzdelem volt a legnehezebb, hogy mennyire tudjuk megőrizni a nyugodtságunkat. Fontos hogy hogyan, milyen formában, milyen gyakran és mennyire transzparensen tudunk kommunikálni befelé és kifelé. Elsősorban a munkavállalóinkat kellett megnyugtatni, hogy a lehető legjobban próbáljuk a helyzetet uralni. A dolgozóink és a partnerek védelme volt az egyik legfontosabb feladatunk. Nagyon hiányoztak a havi munkacsoport megbeszélések (a finom kávék, pogácsák, ebédek) – amit nem pótoltak az online meetingek. Míg tavaly csak hallottam – olvastam a vírus hatásairól, mára már szerencsésen túl vagyok rajta.

– Mit jelent számodra a LEO és a benchmarking munkacsoport tagjának lenni?
A LEO jelenleg Magyarországon a legerősebb szakmai közösség és szövetség. Future FM Zrt.-nél való munkakezdésemmel egy időben csatlakoztam a Benchmarking munkacsoporthoz. Már akkor is úgy gondoltam, hogy kölcsönösen előnyös lehet, ha aktív tagja leszek. Nagyon jó szakemberekkel vagyunk felvértezve, kiváló csoportvezetőnk van és nagyon jó a munkacsoport légköre. Élmény minden megbeszélés, találkozó, amit várok minden alkalommal. Tapasztalatot, véleményt és ötleteket cserélünk baráti hangnemben. Ami Különösen tetszik a Benchmarking munkacsoportban, az az, hogy nem csak FM területen vagyunk profik és jók, de gasztrokulinárisan is összeillünk.

– Segítette a munkádat, döntéseidet a LEO és a munkacsoport a 2020. évben?
Megfordítanám a kérdésre a választ. Természetesen a munkahelyem, munkám és feladataim kapcsán, nagyon sok mindenben sikerült a LEO Benchmarking munkacsoport béli feladataimat összehangolni és összedolgozni a 2020-as évben. Mint adatszolgáltató és mint munkacsoport tag, sikerült a szinergiákat kihasználni.

– Elégedett vagy az idei benchmarking kutatás állásával? Mit vársz az idei felméréstől és könyvtől?
Az idei bm kutatás állásával kapcsolatban, mint adatszolgáltató, igen elégedett vagyok, mint munkacsoport tag, már kevésbé. Sajnos a 2020-ban kialakult és jelenlegi pandémiás viszonyok miatt nagyon érdekes adatok lesznek a következő könyvben. Egy olyan időszakot és év adatait fogjuk vizsgálni, kutatni és mérni, ami idáig nem volt. Minden tagvállalatot, adatszolgáltatót rendhagyó lépésekre késztetett ez az időszak. Mindenképpen tanulni kell ezekből és megfelelően hasznosítani ezeket az adatokat, mert egy új korszak indul az FM területen is emiatt. A könyv egyébként profibb lesz mint eddig. Miért? A recept egyszerű: a régi oszlopos törzstagok kiegészültek, íróval, elemzőkkel, lektorral, új pártoló tagokkal és új adatszolgáltatókkal…

– Milyen újdonságokat építettetek be idén a könyvbe?
Sajnos megint a covid19 vírus miatt kialakult helyzetet kell itt is megemlítenem. Mivel a 2020-as év „szenzációja” ez volt. Ez folyt a csapból, ezt hallottuk, erről beszéltünk home officeban, teamsen, mindenhol.
Mint minket és másokat is, e rendkívüli időszak terhei, kiadásai, esetleges veszteségei és adatai érdekelnek majd első helyen. A COVID járvány miatti olyan költségekre és kiadásokra is rákérdeztünk, amikre eddig nem volt precedens, de meg kellett kérdeznünk. Emellett természetesen a jövő felé tekintünk, és beletettünk robotizációval, proptech-hel kapcsolatos részeket is.